woensdag 23 mei 2012

System alanyse

op een gegeven moment in tijd en ruimte was het tijd om eens alle systemen, sub-systemen en de "sub" sub-systemen uit te zetten in een tabel. Dit geeft een mooi overzicht van wat er moet gebeuren, wat we nog moeten aanschaffen, en wat we afzonderlijk kunnen testen.

















Hier staan onder elkaar de sub-systemen en achter elkaar de onderdelen die nodig zijn voor elk sub-systeem.
De reden dat dit nu voor de dag komt is omdat er gister stevig vergadert is, en we nu weten wat we gaan bouwen, dus kunnen we in detail verder gaan ontwerpen, testjes gaan doen, en de benodigde onderdelen verzamelen.
En dan nu maar eens wat gaan rekenen aan schroefdraad verbindingen (boutjes en moertjes) om te kijken of we überhaupt wel ergens van deze techniek gebruik gaan maken...
owja, en het is een leerdoel :)

dinsdag 22 mei 2012

Ethiek en Techniek

Ethiek, ethisch, lekker vaag allemaal... maar gelukkig wat minder vaag voor de gemiddelde ontwerper.
over het algemeen komt het er op neer, neem jij als "vader" van een ontwerp verantwoordelijkheid voor je creatie? In de geschiedenis zijn er genoeg voorbeelden te vinden waar ontwerpen eigenlijk niet ethiesch verantwoord waren, en meestal doden tot gevolg hadden... Vaak heeft dit te maken met geld, een groot bedrijf dat meer geld wil verdienen, dus die 15 doden per jaar kosten dan een stuk minder dan alle 200.000 auto's terugnemen en de fout in de benzinetank fixen...
Ik vind dat als jij iets ontwerpt waar mensen dood aan kunnen gaan, of gewond aan kunnen raken, dan moet je dit melden, en zorgen dat deze dingen uit je ontwerp gefilterd worden.
Om wat meer grip op verantwoordelijkheid te krijgen hebben we de Abbeystad case uitgeplozen, en met een tabel uitgevogeld wie er nou het meest verantwoordelijk was voor die 16 doden die niemand verwacht had.


Actuator
voorzienbaarheid
beinvloedbaarhied
handelsvrijheid
graad van verandwoordelijkheid
Inginieurs
laag: wijnig infromatie en kennis omtrend methaangas. Ze zagen geen reden om er rekening mee te houden
hoog: ze moesten ontwerpen voor een klant. Eisen konden toegevoegd worden of kwamen te vervallen.
hoog: naast een pakket van eisen en wensen van de opdrachtgever waren ze vrij om het project tot een goed einde te brengen.
2.5: de inginieurs hadden misschien wel de meeste invloed op het project, maar ze hadden geen reden om aan te nemen dat er methaangas in de tunnel op zou hopen
Binnie and partners
laag: er was een manual opgesteld die rekening hield met de meeste problemen
redelijk: ze hadden ingineurs werken in opdracht van ... voor de informatie die beschikbaar was is het ontwerp goed afgeleverd, maar eisen en wensen kunnen ieder moment veranderen.
hoog: er moest water van A naar B, en aan deze instantie om die methode te ontwikkelen.
3: deze instantie had zich goed ingedekt met de manual, als deze achteraf niet nageleeft blijkt te zijn, is het niet jou verandwoordelijkheid dat er iets fout gaat.
NWWA
iets minder laag: er was een manual beschikbaar bij de opzichter. Echter, er word niets gemeld over controles van deze instantie.
redelijk: deze instantie is verantwoordeijk voor alle waterwegen in het noord westen, ze kunnen reageren op signalen uit het bedrijfsleven, maar dit zal niet heel vaak voorkomen
hoog: er moest water van A naar B, binnen hun district. Het was aan deze instantie om de partijen bij elkaar te zoeken en het project te realiseren en controleren.
2: deze instantie beheerd de waterwegen in het noord westen, en is dus verandwoordelijk voor deze tunnel, deze verandwoordelijkheid is wel wat uitbesteed, maar de NWWA heeft ook niet gecontroleerd...
Edmund Nuttal Ltd.
redelijk: tijdens de aanleg werden er gassen gemeten, en werknemers klaagden over hoofdpijn als ze in bepaalde delen van de tunnel gewerkt hadden.
redelijk: dit bedrijf heeft in opdracht van ... de tunnel aangelegd, de klant kan extra specificaties aandragen, en de werknemers kunnen druk uitoefenen.
redelijk hoog: er was een volledig ontwerp geleverd, en dit bedrijf was de aannemer. Op een paar punten na waren ze vrij om het project te realiseren zoals dat kon met het bedrag dat ze er voor vroegen.
1.5:  dit bedrijf heeft  tijdens de aanleg wel signalen opgevangen, maar het is ook vernadwoordelijk voor het niet doorgeven van deze signalen.
Opzichter
redelijk: er was een manual, die steeds minder nageleeft is, hierdoor is de tunnel gebruikt op een manier waar hij niet voor ontworpen was.
hoog: deze persoon moest de tunnel onderhouden, en de watertoevoer reguleren, er zijn redelijk veel figuren of signalen die op deze persoon invloed uitoefenen.
redelijk hoog: deze persoon had veel regels waar aan hij zich moest houden, maar de controle was laks. Daarnaast werd de interne controle ook steeds lakser en werd de manual niet nageleefd.
1:  de opzichter heeft na de realisatie de meeste invloed op de tunnel gehad, en hij/zij had alle informatie tot zijn beschikking om schade te beperken. Dit heeft hij echter niet gebruikt, en toen is er gas gaan lekken.


De weging van verantwoordelijkheid gaat van 1: verantwoordelijk tot 3: minst verantwoordelijk
Hier zijn de betrokken partijen zichtbaar, en de 3 vlakken van verantwoordelijkheid. nu moet ik wel zeggen dat deze case echt een vuil zaakje is van partijen die elkaar als schuldig bestempelen.

Dus voor de volgende keer dat je wat aan het klussen bent, zorg dat je er geen doden mee op je naam zaagt!

Cijfers?

Vandaag om 9 uur zouden de cijfers binnen zijn.... na dat de deadline al 2 weken achteruit geschoven was...

jammer dit, ons wel deadlines opgeven waar we "echt niet onderuit kunnen" maar de cijfers waar we dit jaar uiteindelijk mee moeten halen laten op zich wachten...

maandag 21 mei 2012

Proof of Concept

Als je iets moois kan bedenken dan is dat een goed begin, maar wat je dan ook bedenkt, niemand gaat het aannemen zonder dat je bewijs heb dat het werkt!
Om deze reden hebben Niels Koster, Jamey Dijselijnk, en ik Proof of Concept gecreëerd.

onze eis was dat de hovercraft 4kg aan gewicht moest kunnen liften, in de kale vorm.
daarom hebben we de sterkste motor (onderdeel 1 van het idee), gecombineerd met de radiaal rotor uit een stofzuiger (onderdeel 2 van het idee/concept). Dit sub-systeem hebben we in een hovercraft achtige basis gehangen, en met 4 kg aan gewicht laten draaien.
















Het mooie aan dit bewijs is de staat van het prototype, het is letterlijk aan elkaar getaped, en vastgelijmt. Toch voldoet het aan de eis! Dit betekend dat als we het gaan optimaliseren de hovercraft waarschijnlijk nog meer gewicht kan dragen! Nu is het een kwestie van door ontwerpen, systemen uitdiepen, en richting de uiteindelijke vorm gaan bouwen. Het begin is daar, het begin van het einde :P


Plan van Eisen en Wensen en het V-model

Ondanks dat het niet explisiet in de opdracht vermeld was, heb ik voor ons project ook een PvE/W gemaakt.
Bij ontwerpmethoden als de Delft Design Guide is het PvE een van de belangrijkste documenten door het traject heen, maar voor dit project gerbuiken we het V-model. Deze methodiek focust op systemen en sub systemen en komt meer tot uiting in de materializatie fase.

















     Zoals te zien is werk je eerst naar een gedetaieerd ontwerp, waarna je het uiteindelijke ontwerp gaat bouwen.

Hier is het PvE/W weergegeven. Dit heb ik extra gemaakt gewoon om duidelijkheid te krijgen over wat we willen berijken, en wat (niet geheel onbelangrijk) de eisen en wensen voor dit product zijn.

PvA

PvA

Om goed en georganiseerd een project te starten begin je met een Plan van Aanpak.
In dit PvA stel je een planning op, je kadert het project af, je verdeeld de komende taken, en je stelt controle methoden vast. Dit alles zodat we vanaf het begin weten waar we aan begonnen zijn, en er duidelijkheid is over de stappen die genomen gaan worden.

 Hier zal ik een paar onderdelen uit het PvA toevoegen die de kern van het verhaal weergeven.

2.1 Het doel:

Het doel van dit blok is er op gericht om te denken in systemen er word in dit blok gestart met een bestaand concept in plaats van scratch af te ontwerpen. Daardoor is er een andere tijdsverdeling  maar de methodiek blijft gelijk. we zullen kunnen aantonen aan het einde van dit blok dat we markt conform kunnen ontwikkelen dit omdat we met kleine series en complexe technologieën werken. Er word gewerkt met de vierkwadranten van het zonnewiel.
Het doel van het project is om een van de parels van Zeeland de mosselkwekerij te beïnvloeden door de mosselen te bijvoederen. Hierdoor kan eerder geoogst worden en hebben de mossels een groter formaat. Als extra optie wil men de optie hebben om vogels weg te jagen om de mosselen te beschermen bij ep.

2.2 Probleemstelling:


Centrale vraag
Hoe kunnen we een radiografische voertuig bouwen die over land en water kan manoeuvreren en voedingssupplementen kan droppen in een straal van 10 meter bij de juiste boei ?

Deelvragen

1.      Hoe kunnen we een voertuig bouwen die over land en water kan maneuvreren?
2.      Hoe kunnen we voedingssupplementen droppen ten grote van een golfbal?
3.      Hoe kunnen we voedingssupplementen droppen binnen een straal van 10 meter?
4.      Hoe kunnen we de boeien herkennen?
5.      Hoe kunnen we vogels verjagen?
6.      Hoe kunnen we een voertuig radiografische maken?
7.      Hoe kunnen het voertuig laten werken op accu’s?


3.     De projectopdracht


De opdracht is als volgt geformuleerd (laatste update: 09-05-2012)
Ontwerp een hovercraft voor de mosselkwekers. Het vaartuig moet in staat zijn om voedingssupplementen, voor de mosselteelt bij bv Bruinisse, op de juiste locatie te kunnen droppen. Door het geluid van de hovercraft kun je gelijk vogels verjagen.  De opdrachtnemer zal aan het einde van het traject het volgende opleveren:
Een integratie van een ballenkanon en een hovercraft. Deze kan de volgende punten uitvoeren:

·  De hovercraft kan de locatie bepalen waar de mosselbanken zijn.
·  De Hovercraft wordt door de gebruiker via een remote control bestuurd.
·  De Hovercraft “weet” bij welke boei hij is aangekomen, binnen een straal van een 0,5m en kan het supplement droppen binnen een straal van 10m vanaf de boei. Het droppen wordt dus niet bepaald door de gebruiker!
·  Extra: Afhankelijk van het type boei kan een ander supplement of meerdere supplementen ingezet worden

4.     Project activiteiten


 
Opdracht
Doel
week
inleverdatum
      PvA
indeling van het project.
19
11-05-2012
-       onderzoeksvraag
gericht kunnen zoeken naar problemen.
19

-       netwerkplanning
overzicht van de taken
19

       Specificaties van het Systeem
weten welke systemen we moeten combineren.
19
11-05-2012
-       Hoofd en Deelfuncties
een goede focus op de belangrijke componenten houden.
19

-       Definitie subsystemen
begrip krijgen voor wat nodig is voor welk systeem.
19

       Specificaties Besturing systeem
een goed werkende besturing kunnen ontwerpen.
20
18-05-2012
-       Proof of Concept
aantoonbaar werkingsmodel.
20

-       Gedefinieerde marges
weten binnen welk kader de besturing valt.
20

      Gedefinieerde marges sub systemen (analytisch)
analyse van de sub systemen.
21
25-05-2012
      Gedefinieerde marges sub systemen (empirisch)
uitwerking van de sub systemen.
22
01-06-2012
      Gedefinieerde marges componenten (analytisch)
analyse van de componenten die nodig zijn.
23
08-06-2012
      gedefinieerde marges componenten (empirisch)
uitwerking van de componenten die nodig zijn.
24
15-06-2012
       werkend 1:1 model
kunnen aantonen dat ons ontwerp werkt.
25
22-06-2012
       Blog File Dump
naslagwerk van blok 4, i.p.v. een portfolio
19-25
22-06-2012
       POP/PAP
persoonlijke ontwikkeling vastleggen.
19-25
22-06-2012
      Eindpresentatie
naar de opdrachtgever bewijzen dat we het project goed hebben afgerond.
26
25-06-2-12
      Assessment
Bewijzen dat de studenten competent zijn voor dit blok.
26
28-06-2012




8.     Kwaliteit


Kwaliteit eindproduct.
Het eindproduct zal aan het einde van de 9 weken voldoen aan de opgenoemde producten in het hoofdstuk producten. Deze producten zijn er op gericht om systematisch een technisch ontwerp te realiseren. De opdrachtgever kan dit beoordelen door de eindpresentatie te doorlopen en het eindverslag te lezen.

Kwaliteit tussenproducten.
Om de kwaliteit van de tussenproducten te bewaren zullen we systematisch te werk gaan en volgens de lagen van het V-model ons ontwerp uitdiepen. Door te werken in systemen, sub systemen, sub-sub systemen en componenten kunnen wij per niveau een hoge kwaliteit bewaren.

Controles.
Om de kwaliteit van het project te bewaren en te controleren zullen wij de feedbackmomenten en de reflectiemomenten gebruiken. Ook zullen wij de tussenverslagen laten controleren door onze begeleider en de feedback daarop verwerken.

Terugkoppeling.
Om te kunnen controleren of alles volgens plan van aanpak gebeurt, word er per week gekeken naar de planning in een vergadergesprek. Ook worden er eventueel aanpassingen aan de planning gemaakt. Urenverantwoording word per week afgelegd. Dit alles wordt toegepast om de kwaliteit van het product te waarborgen.

Normen en technieken.
  1. De normen van de opleiding ED&I worden nageleefd. Hiermee wordt bedoeld dat de uitvoerende zich aan de richtlijnen van V model houd. (en de Delftse ontwerpmethode)
  2.     Schetsen worden gemaakt op A3 papier, getekend d.m.v. van de tekenregels die aangeleerd zijn tijdens blok 1, 2 en 3. ( tekengerei, blauwpotlood, fineliner, markers N3,N5,N7)
  3.     De software die gebruikt wordt is Microsoft office 1997 t/m 2010, om o.a. documenten, planning, presentatie, e.d. te maken.
  4.     De software om digitale tekeningen te maken wordt gedaan in SolidWorks 2011 student Edition.

Afwijken
Indien er van de gemaakte afspraken word afgeweken, dan word in overleg met de begeleider de planning aangepast en in de blog een rapport geplaatst.


 9.     De projectorganisatie

Om dit project tot een goed einde te brengen heb je een goede organisatie nodig.
Dit project wordt uit gevoerd door drie personen, Niels Koster, Jamy Dijselijnck en Koen de Knegt. Wij zullen onze sterke punten gebruiken om alle afzonderlijke deliverables op een hoog niveau af te leveren.

Functies dit project.
Ø  Projectleider.
Ø  Planner.
Ø  Map beheerder.
Ø  Financieel manager.

De projectleider: Jaimy Dijselijnck.
De financiële manager: Niels Koster.
De map beheerder: Koen de Knegt.
De planner: Jaimy Dijselijnck.











dinsdag 15 mei 2012

In den beginne....

Alles moet een keer beginnen, zo ook dit blog. Dit blog gaat dienen als naslagwerk van wat ik (koen de knegt) presteer op de opleiding ED&I aan de HZ university of applied silences en dan wel wat ik in blok 4 voor elkaar krijg.
Momenteel genoeg te doen, dus nog geen spectaculaire info in deze post, maar "im up and running!"
binnenkort komt er meer aan, tot die tijd....

heb je eigenlijk niets te zoeken op deze blog :)